Wiza do USA – krok po kroku

Wiza do USA - krok po kroku

Proces ubiegania się o wizę do Stanów Zjednoczonych składa się z kilku kroków, omawiamy każdy z nich.

Upraszczając, ubieganie się o wizę do USA sprowadza się do złożenia elektronicznego wniosku wizowego (formularz DS-160) i osobistej rozmowy z konsulem. Kluczowe jest prawidłowe uzupełnienie wspomnianego formularza oraz spójne (z przedstawionymi w nim informacjami) zaprezentowanie swojej osoby podczas spotkania w Ambasadzie/Konsulacie USA.

Mając na uwadze fakt, że wszelkie nieścisłości mogą doprowadzić do odrzucenia aplikacji wizowej, warto z wyprzedzeniem przygotować się do tej procedury. Z artykułu dowiesz się:

  • jakie dokumenty i informacje przygotować, aby rozpocząć starania o wizę do USA,
  • jak krok po kroku przebiega proces ubiegania się o wizę do USA,
  • ile kosztuje wiza do USA.

Dokumenty i informacje niezbędne do wniosku o wizę do USA

Zanim przystąpisz do ubiegania się o wizę do USA przygotuj:

Paszport

Aktualny paszport, najlepiej z datą ważności przynajmniej 6 miesięcy ponad planowany pobyt w USA. Wiza może być wydana jeżeli ważność paszportu okaże się krótsza niż wspomniane 6 miesięcy. Jednak w takim przypadku zezwolenie na pobyt w USA zostanie skrócone do daty ważności paszportu.

Na etapie uzupełniania wniosku wizowego DS-160 konieczne będzie podanie m.in. numeru paszportu, miejsca i daty jego wydania, daty ważności. Paszport należy także przynieść na rozmowę z konsulem.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz w artykule: Paszport do wizy do USA.

Zdjęcie

Aktualne zdjęcie wykonane w ciągu ostatnich sześciu miesięcy – zdjęcie w wersji wydrukowanej (5×5 cm) i elektronicznej (minimalnie 600×600 pikseli, maksymalnie 1200×1200 pikseli).

Zdjęcie w formacie elektronicznym należy dołączyć podczas uzupełniania przez Internet wniosku wizowego DS-160. Odbitkę papierową należy przynieść na rozmowę z konsulem.

Szczegółowe wymogi dotyczące zdjęcia znajdziesz w artykule: Zdjęcie do wizy do USA.

Pozostałe informacje

Formularz wizowy DS-160 składa się z wielu szczegółowych pytań dotyczących osoby składającej wniosek. Oprócz standardowych danych osobowych, należy w nim podać między innymi informacje dotyczące rodziny, wykształcenia, pracy, odbytych podróży, a także planowanego pobytu w USA. Podobne pytania mogą również paść na spotkaniu z konsulem.

Dlatego tak ważne jest, aby udzielać rzetelnych, zgodnych z prawdą odpowiedzi. Obraz Twojej osoby musi być wiarygodny i spójny z tym, co napiszesz we wniosku wizowym, i tym, co powiesz podczas rozmowy z konsulem. Na tej podstawie konsul wydaje decyzję o przyznaniu bądź odmowie wizy – a właściwie promesy wizowej.

Proces ubiegania się o wizę do USA

Procedura wizowa obejmuje kilka obowiązkowych czynności, do których należą:

  1. Określenie rodzaju wizy.
  2. Wypełnienie elektronicznego wniosku wizowego (formularz DS-160).
  3. Wniesienie opłaty wizowej.
  4. Umówienie terminu rozmowy z konsulem.
  5. Zgłoszenie się w wyznaczonym czasie na spotkanie z konsulem.
  6. Odbiór paszportu z wizą.

Dowiedz się, co musisz zrobić na każdym z etapów:

Krok 1 – Ustal jaki rodzaj wizy odpowiada celowi Twojej podróży

Błędne określenie kategorii wizowej to jeden z najczęstszych powodów odmowy wizy. Dlatego ważne jest, aby na etapie wypełniania wniosku wskazać odpowiedni typ wizy dostosowany do celu wizyty w USA.

Przykładowo:
Jeśli wybierasz się do USA w celach turystycznych, wypoczynkowych, chcesz odwiedzić przyjaciół lub krewnych, to odpowiednim rodzajem wizy dla Ciebie będzie tzw. wiza turystyczna, oznaczona symbolem B-2.

Natomiast, jeśli Twój wyjazd ma charakter służbowy, planujesz odbyć spotkania z partnerami biznesowymi lub wziąć udział w konferencji naukowej, to odpowiednim rodzajem wizy będzie tzw. wiza biznesowa, oznaczona symbolem B-1.

Ważne: Wizy B-1 i B-2 często są łączone i wydawane jako jedna wiza B-1/B-2.

Przeczytaj: Rodzaje wiz do USA

Krok 2 – Wypełnij formularz DS-160

Formularz DS-160 to elektroniczny wniosek wizowy dostępny na stronie https://ceac.state.gov/GenNIV/Default.aspx. Po przepisaniu kodu zabezpieczającego z obrazka otrzymasz następujący widok:

Formularz DS-160 - pierwsza strona
Źródło: https://ceac.state.gov/GenNIV/Default.aspx

Formularz sporządzony jest w języku angielskim, jednak za pomocą opcji dostępnej w prawym górnym rogu strony można przełączyć się na język polski – wówczas po najechaniu kursorem myszki na treść danego pytania lub rubryki otrzymasz polskie tłumaczenie. Odpowiedzi należy wpisywać po angielsku, bez polskich znaków (wyjątkiem jest pole, w którym należy wpisać swoje imię i nazwisko w języku ojczystym).

Pierwszy krok to wskazanie miejsca, w którym chcesz się ubiegać o wizę. W Polsce masz do wyboru dwie amerykańskie placówki:

  1. Ambasada Stanów Zjednoczonych w Warszawie,
  2. Konsulat Generalny Stanów Zjednoczonych w Krakowie.

Wybierz jedną z nich, przepisz kod z obrazka i kliknij w przycisk START AN APPLICATION.

W tym momencie do Twojego wniosku wizowego zostanie przydzielony unikalny numer “Application ID” – koniecznie go zapisz bądź wydrukuj. Numer ID przyda Ci się na przykład w sytuacji, gdy będziesz chciał przerwać wypełnianie wniosku i wrócić do niego po jakimś czasie.

Wypełnienie wniosku może zająć nawet ok. 2 h. Dlatego zapisuj wniosek po każdej uzupełnionej stronie (opcja „Save” na dole strony), dzięki temu w razie jakiegokolwiek problemu technicznego – np. chwilowego braku Internetu, nie będziesz musiał ponownie wpisywać już raz udzielonych odpowiedzi. System je zachowa.

Ilość pytań zadanych w formularzu może wydawać się przytłaczająca. Nierzadko są one zaskakujące – tak jak w przypadku pytania o ewentualne nadużywanie narkotyków, zaangażowanie w pranie brudnych pieniędzy czy też handel ludźmi…

Nie będą Cię one dziwić, gdy zrozumiesz, że ich celem jest zbadanie, jak silne więzi łączą Cię z Polską – więzi rodzinne, społeczne i ekonomiczne oraz czy Twoja obecność w USA nie będzie zagrożeniem.

Pod koniec uzupełniania elektronicznego wniosku wgraj swoje zdjęcie i sprawdź, czy udzieliłeś sumiennych odpowiedzi na wszystkie pytania. Po wykonaniu tej czynności system wygeneruje stronę z potwierdzeniem złożenia formularza DS-160.

Ważne: Pamiętaj, aby wydrukować stronę z potwierdzeniem złożenia formularza DS-160. Na potwierdzeniu znajduje się numer kodu kreskowego (10 znaków) potrzebny do dokonania opłaty wizowej i umówienia terminu rozmowy z konsulem. Wydruk strony z potwierdzeniem złożenia wniosku wizowego należy także przynieść na spotkanie w Ambasadzie/Konsulacie USA.

Krok 3 – Wnieś opłatę wizową za rozpatrzenie wniosku

Wysokość opłaty wizowej ustalana jest w dolarach amerykańskich (USD), należy jej jednak dokonać w polskich złotych (PLN).

W przypadku najbardziej popularnych rodzajów wiz do USA, o które ubiegają się Polacy, tj. wizy turystycznej, biznesowej czy studenckiej, wysokość opłaty wynosi 160 USD, co po przeliczeniu według aktualnego kursu wymiany walut daje ok. 624,00 PLN (na dzień 5 sierpnia 2019 r.).

Aktualny kurs wymiany walut sprawdź na stronie: https://www.ustraveldocs.com/pl_pl/pl-niv-visafeeinfo.asp – w sekcji „Rodzaje wiz i opłat za rozpatrzenie podania”.

Przykład z dnia 5 sierpnia 2019 r.:

Wysokość opłaty za wizę do USA - kurs wymiany walut

Aby dokonać opłaty wizowej, wejdź na stronę internetowego systemu wyznaczania spotkań, dostępną pod adresem https://cgifederal.secure.force.com/?language=Polish&country=Poland.

Załóż na niej swój profil online (dokonaj rejestracji):

System wyznaczania spotkań z konsulem - wiza do USA.
Źródło: https://cgifederal.secure.force.com/?language=Polish&country=Poland

Następnie, po zalogowaniu się do systemu kliknij w „Nowy wniosek/Wyznacz spotkanie” i zgodnie z wytycznymi uzupełnij wymagana dane. Jeden z ostatnich kroków dotyczy płatności.

Ważne: Niezależnie od tego, którą metodą dokonasz płatności, koniecznie zachowaj numer potwierdzenia wniesienia opłaty bądź numer referencyjny CGI, gdyż jest on niezbędny do wyznaczenia spotkania z konsulem.

Warto zapamiętać, że opłaty za rozpatrzenie podania o wizę nie podlegają zwrotowi, nawet jeśli wniosek zostanie odrzucony. Dokonując jej zwróć uwagę na to, czy poprawnie wpisałeś wymagane dane – ewentualny błąd, zauważony po fakcie, może skutkować koniecznością wniesienia ponownej opłaty.

Krok 4 – Umów się na rozmowę z konsulem

Datę i godzinę rozmowy z konsulem ustalisz po zalogowaniu się na swój profil w internetowym systemie wyznaczania spotkań (https://cgifederal.secure.force.com/?language=Polish&country=Poland).

Do umówienia spotkania potrzebne Ci będą następujące informacje:

  • numer paszportu,
  • numer potwierdzenia opłaty za rozpatrzenie wniosku o wizę,
  • numer kodu kreskowego ze strony potwierdzającej złożenie formularza DS-160.

Pamiętaj, aby jako miejsce spotkania wskazać tę samą placówkę, którą podałeś w formularzu DS-160. Konkretny termin rozmowy wybierzesz w oparciu o udostępniony w systemie grafik spotkań. Z naszych doświadczeń wynika, że czas oczekiwania na spotkanie wynosi średnio od 1 do nawet 3-4 tygodni (w zależności od sezonu).

Jeśli ciekawi Cię, jaki jest aktualny czas oczekiwania na spotkanie w danej placówce, wejdź na stronę https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/visa-information-resources/wait-times.html. Informację uzyskasz po wpisaniu w wyszukiwarce nazwy miasta (Krakow lub Warsaw):

Rozmowa z konsulem USA - czas oczekiwania
Żródło: https://travel.state.gov

Krok 5 – Zgłoś się na rozmowę w Ambasadzie/ Konsulacie USA

W dniu umówionej rozmowy udaj się do wybranej przez siebie placówki, dla spokoju najlepiej z 20-minutowym wyprzedzeniem przed wyznaczoną godziną spotkania. Czekanie w kolejce przed Ambasadą/Konsulatem może chwilę potrwać, warto więc mieć zapas.

Zabierz ze sobą:

  • aktualny paszport (i wszystkie poprzednie paszporty),
  • zdjęcie do wizy w wersji papierowej (zgodne z wymaganiami),
  • wydruk strony z potwierdzeniem złożenia formularza DS-160,
  • wydruk potwierdzenia umówienia się na rozmowę z konsulem,
  • numer potwierdzenia złożenia opłaty wizowej.

W zależności od rodzaju wizy, o którą się ubiegasz, konieczne mogą być także inne dokumenty, np. pismo z uczelni potwierdzające, że jesteś studentem, potwierdzenie zaproszenia na konferencję naukową, oficjalne pismo z firmy, w której pracujesz, potwierdzające Twój wyjazd w celach służbowych.

Możesz zabrać ze sobą także inne dokumenty, które Twoim zdaniem będą pomocne w uzasadnieniu celu wyjazdu bądź potwierdzeniu silnej więzi z krajem zamieszkania. Nie pokazuj ich jednak dopóki nie będzie to konieczne.

Rozmowy przeprowadzane są w języku polskim lub angielskim. Spotkanie przebiega zazwyczaj w przyjaznej atmosferze. Konsul zadaje kilka podstawowych pytań, na które wystarczy krótko i zwięźle odpowiedzieć. Pytania, jakich możesz się spodziewać to:

  • Na jak długo wybierasz się do USA?
  • Gdzie planujesz się zatrzymać?
  • Kto finansuje wyjazd?
  • Czy masz żonę/męża/dzieci?
  • Czy masz rodzinę w USA?
  • Gdzie pracujesz?
  • Jakie kraje do tej pory odwiedziłeś?

W optymistycznym wariancie rozmowa z konsulem trwa dosłownie 2 minuty. Sprawy skomplikują się, jeśli konsul zacznie podejrzewać, że Twoje odpowiedzi mijają się z prawdą i zacznie drążyć temat. W takim wypadku możesz się raczej spodziewać odmowy wizy.

Ten etap ubiegania się o wizę USA wydaje się najbardziej stresujący, choć zupełnie niepotrzebnie. Aby lepiej przygotować się do spotkania koniecznie zapoznaj się z artykułem: Jak wygląda rozmowa z konsulem USA.

Krok 6 – Odbierz paszport z wizą

O tym, czy wiza została Ci przyznana, dowiesz się od razu podczas rozmowy z konsulem. Jeśli tak, konsul zatrzyma Twój paszport, a Ty otrzymasz kartkę z informacjami dotyczącymi jego odbioru.

Już na etapie umawiania spotkania z konsulem możesz zdecydować, czy paszport wraz z wklejoną wizą:

  • odbierzesz osobiście w jednym z punktów odbioru dokumentów TNT (opcja bezpłatna),
  • zostanie odesłany przez Ambasadę/Konsulat na wskazany przez Ciebie adres (usługa płatna przy odbiorze – 24 zł).

Czas oczekiwania na wydanie paszportu z wizą wynosi ok. 5 dni roboczych.

Ile kosztuje wiza do USA?

Na ostateczny koszt ubiegania się o wizę do USA składa się z kilka opłat – nie każda z nich musi dotyczyć Ciebie, zwłaszcza jeśli posiadasz już aktualny paszport.

Opłaty, których możesz się spodziewać to:

  • 15 – 30 zł – opłata za zdjęcie do paszportu,
  • 140 zł – opłata za wyrobienie paszportu,
  • 15 – 30 zł – opłata za zdjęcie do wizy,
  • 624 zł – opłata wizowa,
  • 24 zł – opłata kurierska jeśli zdecydujesz się na wysyłkę paszportu z wizą pod wskazany adres.

Dodatkowo, jeśli zdecydujesz się na usługę pośrednictwa wizowego, to będzie to dodatkowy koszt rzędu 250-350 zł (w zależności od trybu realizacji usługi, na jaki się zdecydujesz).

Przeczytaj: Ile trwa wyrobienie wizy do USA

Zdjęcie: Pixabay.com

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić artykuł

Ocena średnia: / 5. Ilość głosów: