Paszport do wizy do USA

Paszport jest niezbędnym dokumentem, wymaganym podczas ubiegania się o wizę do USA. Zanim rozpoczniesz tę procedurę, sprawdź, jaką ważność ma Twój dokument.

Z artykułu dowiesz się:

  • jak długo paszport musi być ważny, aby ubiegać się o wizę do USA,
  • czy do ubiegania się o wizę do USA wystarczy paszport tymczasowy,
  • co w sytuacji, gdy paszport, w którym jest aktualna wiza do USA, stracił ważność,
  • czy po zmianie nazwiska konieczne jest wyrobienie nowego paszportu i wizy.

Ważność paszportu – wymagania do wizy do USA

Paszport musi być ważny przede wszystkim przez okres planowanego pobytu w Stanach Zjednoczonych. Zaleca się jednak, aby dokument był ważny przez co najmniej 6 miesięcy ponad planowany pobyt – czyli ważny jeszcze przez 180 dni po powrocie ze Stanów Zjednoczonych.

O wizę do USA możesz się ubiegać nawet wtedy, jeżeli ważność Twojego paszportu jest krótsza niż wspomniane 6 miesięcy. Musisz się jednak liczyć z tym, że w takim przypadku zezwolenie na wjazd do Stanów Zjednoczonych zostanie ograniczone do daty ważności paszportu.

Jeśli wiesz, że ważność paszportu wkrótce wygaśnie, lepiej zdecyduj się na wyrobienie nowego dokumentu. W ten sposób unikniesz niepotrzebnych komplikacji na etapie ubiegania się o wizę do USA czy też podczas obowiązkowej kontroli granicznej dokonywanej przez urzędnika imigracyjnego na lotnisku w Stanach Zjednoczonych.

Czy paszport tymczasowy wystarczy do ubiegania się o wizę do USA?

Tak, posiadając paszport tymczasowy możesz aplikować o wizę do USA. Tutaj jednak ponownie zwróć uwagę na datę ważności paszportu – dobrze, aby dokument był ważny przez co najmniej 6 miesięcy ponad planowany pobyt w Stanach Zjednoczonych.

Paszport stracił ważność a wiza do USA nie – co robić?

Wiza turystyczna do USA wydawana jest zazwyczaj na okres 10 lat i uprawnia do wielokrotnego wjazdu na teren Stanów Zjednoczonych. Co zrobić w sytuacji, gdy paszport, w którym masz ważną wizę, jest już nieaktualny? Czy wiza też traci wtedy swoją ważność?

Na szczęście nie. Wystarczy, że wyrobisz nowy paszport, a w podróż do Stanów Zjednoczonych zabierzesz ze sobą oba dokumenty:

  • stary paszport z ważną wizą do USA,
  • nowy paszport.

Ważne: Strona z wizą do USA, znajdująca się w nieaktualnym paszporcie, nie może być uszkodzona, przedziurkowana, pocięta itp. – w przeciwnym razie wiza straci swoją ważność i konieczne będzie wyrobienie nowej.

Podczas odbioru nowego paszportu w urzędzie paszportowym, koniecznie poinformuj urzędnika, że w starym dokumencie znajduje się ważna wiza do USA. Urzędnik anuluje stary paszport (przedziurkuje go) bez naruszenia strony z wklejoną wizą.

Przeczytaj: Wiza do USA – krok po kroku

Zmiana nazwiska – czy paszport i wiza do USA tracą ważność?

Zgodnie z polskim prawem, gdy zmienisz swoje dane osobowe (nazwisko, imię albo imiona, datę i miejsce urodzenia, płeć, numer PESEL), Twój paszport traci ważność. Należy go wymienić na nowy dokument – z nowym nazwiskiem.

Co w takiej sytuacji z ważnością wizy do USA, która też jest przecież wydana na stare nazwisko?

Z oficjalnej rekomendacji Departamentu Stanu Stanów Zjednoczonych wynika, że po zmianie nazwiska należy wymienić paszport na nowy i ubiegać się o nową wizę do USA. Dzięki temu uniknie się ewentualnych problemów podczas podróży do i ze Stanów Zjednoczonych.

Z doświadczeń opisanych na forach internetowych wynika, że można uniknąć ponownej procedury starania się o wizę do USA. A żeby wjazd do Stanów Zjednoczonych był możliwy, w podróż należy zabrać ze sobą:

  • nowy paszport wydany na nowe nazwisko,
  • stary paszport z ważną, niezniszczoną wizą do USA, wydaną na stare nazwisko,
  • dokument stwierdzający zmianę nazwiska przetłumaczony na język angielski przez tłumacza przysięgłego (np. odpis skrócony aktu małżeństwa).

Nie ma jednak oficjalnych informacji, potwierdzających, że taki zestaw dokumentów jest akceptowany podczas kontroli granicznej w USA.

Ważne terminy

Do zmiany nazwiska dochodzi najczęściej na skutek małżeństwa, rozwodu, decyzji administracyjnej lub orzeczenia sądu.

Paszport ze starym nazwiskiem ważny jest przez 60 dni od daty stwierdzenia zmiany nazwiska.Paszport do wizy do USA

Na wydanie paszportu czeka się do 30 dni od złożeniu wniosku, dlatego z wnioskiem należy wystąpić nie później niż w terminie 30 dni od dnia:

  • decyzji administracyjnej lub prawomocnego orzeczenia sądu stwierdzającego zmianę,
  • sporządzenia aktu małżeństwa stwierdzającego zmianę nazwiska.

Przeczytaj: Ile trwa wyrobienie wizy do USA

Zdjęcie: Pixabay.com

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić artykuł

Ocena średnia: / 5. Ilość głosów:

Powiązane artykuły