Odnowienie wizy do USA

Odnowienie wizy do USA

Termin ważności twojej wizy dobiega końca, a ty chcesz mieć nadal identyczny dokument? Sprawdź, czy możesz odnowić wizę, czy musisz ubiegać się o kolejną.

Ważność popularnej wizy służbowo-turystycznej do USA – a raczej: promesy wizowej uprawniającej do podjęcia próby wjazdu na teren Stanów Zjednoczonych – wynosi maksymalnie 10 lat. Na tyle też zwykle ten rodzaj dokumentu jest wystawiany. To dużo, ale w końcu termin wygaśnięcia ważności nieuchronnie nadejdzie. Czy wizę można wówczas odnowić?

Oficjalne stanowisko Ambasady USA, która reprezentuje amerykański Departament Stanu, nie pozostawia żadnych wątpliwości: ważności dotychczasowej wizy nie da się przedłużyć. Trzeba ubiegać się o nowy dokument.

Jeżeli już przebywasz w Stanach, możesz co najwyżej postarać się o przedłużenie legalnego pobytu w tym kraju. Więcej informacji na ten temat pojawi się w jednym z naszych kolejnych artykułów.

Przeczytaj: Przedłużenie prawa pobytu w USA

Uproszczona procedura przy „odnawianiu” wizy

Wracając zaś do samej wizy: jeśli termin jej ważności minął, należy niestety od nowa przejść procedurę wizową, opisaną dokładnie w tekście „Wiza do USA – krok po kroku”. Można to zrobić także wtedy, gdy wiza wciąż jest jeszcze ważna, ale już wkrótce przestanie. Warto też wiedzieć, że w niektórych przypadkach rzeczona procedura potrafi być nieco prostsza, nie wymaga bowiem stawienia się osobiście na rozmowę z konsulem.

Muszą zostać jednak spełnione poniższe warunki:

  • wiza nie straciła jeszcze ważności albo termin jej ważności upłynął w ciągu ostatnich 12 miesięcy,
  • ubiegasz się o wizę tej samej kategorii.

Z tego względu uproszczona procedura wizowa nazywana określana jest często potocznie właśnie jako odnowienie wizy.

Kiedy nie trzeba stawiać się na rozmowę z konsulem

Trzeba natomiast zdawać sobie sprawę, że warunków kwalifikujących do zwolnienia z obowiązku rozmowy z konsulem jest znacznie więcej. Mało tego – wszystkie one muszą zostać spełnione jednocześnie. „Odnawiana” wiza musi np. być wydana po 10 grudnia 2007 r. i wystawiona na maksymalny okres ważności. Musi też należeć do jednej z następujących kategorii:

  • B-1/B-2 – wiza służbowo-turystyczna,
  • C1/D – wiza tranzytowa lub dla członków załogi samolotu bądź statku,
  • F lub M – wizy studenckie.

Więcej na temat poszczególnych kategorii wizowych przeczytasz w artykule „Rodzaje wiz do USA”.

W przypadku osób ubiegających się o ponowne wydanie wizy F lub M w związku z kontynuacją programu nauki w USA numer SEVIS na formularzu I-20 składanym obecnie i poprzednio powinien być taki sam (o systemie SEVIS i formularzu I-20 pisaliśmy w tekście „Wiza dla studenta – krok po kroku”).

To jednak wciąż jeszcze nie wszystkie wymogi. O „odnowienie” wizy bez konieczności odbycia rozmowy z konsulem możesz się starać, tylko jeśli:

  • twoje dane osobowe (takie jak imię, nazwisko, płeć albo nr PESEL) od czasu wydania poprzedniej wizy nie uległy zmianie,
  • przez ten czas nie odmówiono ci wydania nowej wizy albo wjazdu do Stanów (ani nie nakazano opuszczenia tego kraju),
  • nie wnioskujesz o nową wizę w związku z kradzieżą lub zagubieniem paszportu, w którym była wiza do USA,
  • masz polskie obywatelstwo i mieszkasz na stałe w Polsce.

Pytania o każdą z tych rzeczy pojawią się w elektronicznym formularzu, który trzeba wypełnić, aby wyznaczyć termin spotkania z konsulem – albo by z takiego spotkania zostać zwolnionym.

Formularz znajduje się na stronie https://cgifederal.secure.force.com/?language=Polish&country=Poland. Jeśli spełnisz wszystkie kryteria, system wygeneruje tzw. Interview Waiver Confirmation Letter.

Jak dostarczyć paszport do ambasady bez spotykania się z konsulem

Dokument ten należy wydrukować i dostarczyć do ambasady lub konsulatu wraz z paszportem, potwierdzeniem złożenia wniosku wizowego (formularz DS-160) i innymi dokumentami (takimi jak choćby wspomniany formularz I-20 w przypadku wiz F i M). Ale uwaga: wszystko to można przekazać amerykańskiej placówce dyplomatycznej wyłącznie za pośrednictwem firmy kurierskiej TNT. Dokumenty przesłane w inny sposób będą odsyłane bez rozpatrywania sprawy.

Na szczęście usługa ich doręczenia przez firmę TNT jest bezpłatna. Dokumenty trzeba dostarczyć do jednego z jej biur (listę adresów znajdziesz tutaj). Z wybranego oddziału TNT należy też je później odebrać – chyba że wybierzemy dostawę pod konkretny adres (przy czym jest to już opcja płatna; więcej na ten temat przeczytasz np. w artykule „Ile kosztuje wiza do USA”).

Od momentu, gdy dokumenty znajdą się w ambasadzie lub konsulacie, do chwili ich odbioru może upłynąć do 10 dni roboczych. Warto na koniec wspomnieć, że w razie jakichkolwiek wątpliwości konsul ma prawo wezwać na spotkanie każdą osobę ubiegającą się o wizę – nawet kogoś, kto teoretycznie w myśl przepisów takiego spotkania odbywać nie musi.

Zdjęcie: materiały własne

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić artykuł

Ocena średnia: / 5. Ilość głosów: